Turku AMK Media's profile

Memory Dialogues on Antisemitism & Racism

Työpaja Varsovassa - Memory Dialogues on Antisemitism & Racism
Osallistuin vaihto-opintojeni aikana työpajaan Varsovassa Puolassa syksyllä 2022. 

Työpaja toteutettiin yhteistyössä viiden Yliopiston, Polin Museumin sekä Norjalaisen Falstad Centren yhteistyönä. 

Työpajan tavoitteena oli lisätä osallistujien tietoisuutta juutalaisuudesta, Puolan juutalaisten historiasta sekä kehittää hankeideoita Polin Museumin toimintaan.

Työpajan tämän vuoden teemoina olivat vihapuhe, rasismi ja antisemitismi, ja teemojen perusteella toteutimme ja ideoimme mahdollisia hankkeita ja näyttelyideoita Polin Museumille.
Ennen työpajaa tein paljon taustatutkimusta Puolan juutalaisista ja juutalaisuuden historiasta. Tutustuin myös Norjasta lähteviin muihin osallistujiin, ja opin heiltä paljon rasismista ja antisemitismistä Norjassa. 

Lisäksi opiskelemme kaikki eri aloja, ja aloin jo ennen varsinaista työpajaa oppia muiden alojen työtavoista ja niiden tuomista etuuksista yhteisille hankkeille.

Taustatutkimuksena kävin myös ennen varsinaista työpajaa vierailulla toisen maailmansodan museossa. Museo on valtava ja sain sieltä ideoita niin työpajan prototyyppiä varten, kuin tietoa itse aiheesta.
Toisen maailmansodan museo Gdanskissa Puolassa. Ohjuksia ja lentokone osana asenäyttelyä.
Yksi merkittävimmistä opeista minulle oli monikulttuurisen ja monialaisen työyhteisön parissa työskentely. Työpajaan osallistui opiskelijoita viidestä eri yliopistosta kolmesta eri maasta. Jokaisen maan ja koulun osallistujissa oli opiskelijoita eri taustoista ja kansalaisuuksista. 

Oli hienoa mutta toisinaan haastavaa työskennellä joukossa, missä kaikki olivat hyvin erilaisia. Opin työpajan aikana paljon tiimityöskentelystä, muiden alojen työtavoista, muiden kulttuurien normeista sekä siitä, minkälainen olen itse ryhmän jäsenenä. Oivalsin monia monimuotoisuuden mahdollisuuksia joita voin hyödyntää tulevaisuudessa työelämässä.
Ryhmätyöskentelyä museon neuvottelutiloissa.
Teimme yhteistyötä muiden koulujen lisäksi myös museon kanssa. En ollut aikaisemmin  työskennellyt museon kanssa, ja tämä uusi kokemus opetti minulle paljon.

Opin paljon muun muassa siitä, miten näyttelyitä rakennetaan, rajataan ja toteutetaan, minkälaisia resursseja näyttely tarvitsee ja miten monilla eri tavoilla samoja asioita voi kommunikoida.

Lisäksi opin paljon siitä, minkälaista on työskennellä asiakkaalle. Emme voineet tehdä näyttelyprototyyppejä mistä tahansa aiheesta, vaan museolla oli tietyt teeman ja vaatimukset niitä varten. Opettelimme prototyyppien kehittelyä ja niiden esillepanoa tiettyjen museolle olennaisten kriteerien ja aikataulun luomissa raameissa.
Polin museumin aula. Vietimme joka päivä monta tuntia museolla, joko työpajassa ryhmätyökentelyn parissa, luennoilla tai näyttelykierroksilla.
Opin myös eri oppimisen ja tiedon sisäistämisen tavoista. Koska toteutimme projektissa hankeideoita museoon, olivat oppimisen tavat ja tiedonvälittäminen keskeisiä pohdinnanaiheita. Mietimme muun muassa paljon sitä, miten erilaiset yleisöt oppivat ja sisäistävät tietoa hyvin ja mielekkäästi. 

Pääsimme myös kokeilemaan eri oppimisen keinoja muun muassa vierailemalla samalla museokierroksella monta eri kertaa: ensin itseohjautuvasti, sitten esitteen ja kolmannen kerran oppaan kanssa. Huomasin kussakin vierailutavassa hyviä ja huonoja puolia, ja nämä kokemukset auttoivat minua ja työryhmääni näyttelyprototyyppien kehittelyssä.
Opas ja muita työpajan osallistujia kolmannella kierroksella museon kantanäyttelyssä.
Työpajan aikaansaannoksia olivat siis luomamme näyttelyprototyypit. En ollut ennen tehnyt tällaista prototyyppiä saati suunnitellut näyttelyä museolle. Opimme yhdessä työryhmäni kanssa resurssoinnista ja eri elementtien hyödyntämisestä. 

Ideoimme yhdessä näyttelyn, jossa vihapuhetta ja nykyajan juutalaisuutta käsiteltäisiin yksityishenkilöihin sidonnaisten esineiden avulla. Esineet olisivat näytillä, ja älylaitteen avulla niistä voi skannata QR-koodin. Koodin takana on video tai ääninäyte henkilöstä, jonka esine on kyseessä. He kertovat näytteissä omasta juutalaisuudestaan ja siitä, miten esine liittyy juutalaisuuteen.
Ryhmäni luoma havainnollistava kollaasi siitä, miltä näyttely voisi toteutuessaan näyttää.
Projektikahvila 2023

Projekti toteutettu syksyllä 2022

Kuvat ja esitys - Stella Hag
Memory Dialogues on Antisemitism & Racism
Published:

Memory Dialogues on Antisemitism & Racism

Published: